Diéta 0 - tekutá
Indikácie
Tekutá diéta má široké indikácie. Zvyčajne sa predpisuje len na krátky čas. Najčastejšie sa podáva v prvých dňoch po operáciách ústnej dutiny, alebo tráviaceho traktu,
- po tonzilektómiách,
- pri chorobách alebo poraneniach ústnej dutiny, hltana, alebo pažeráku
- pri horúčkach alebo otravách.
Charakteristika
Hlavnou zásadou pri príprave tejto diéty je mechanická úprava do tekutej formy. Technológia je mechanicky šetriaca, výber potravín je zúžený nárokmi na tekutosť stravy a touto požiadavkou je limitovaná aj jej príprava. Ťažšie stavy začínajú namixovaním čaju so suchárom a naopak môžeme namixovať tekutú výživnú energeticky a biologicky hodnotnejšiu stravu.
Aby pokrmy boli pripravené v tekutom stave, suroviny najprv uvaríme, alebo udusíme do mäkka a vymixujeme do tekutej formy.
Polievky: podávame krémové, mliečne, mäsové bujóny, alebo mixované zeleninové, poprípade zemiakové.
Mäso: podávame len vo forme mäsových omáčok, ( mleté mäso vymixované s omáčkou )
Samotnú omáčku zahusťujeme s nasucho opraženou múkou a zalejeme vývarom, alebo mliekom.
Prílohy: nepodávame.
Kompóty: podávame rozmixované.
Nápoje: čaj, mlieko, ovocné šťavy, džúsy, minerálne vody.
Diéta 1 - kašovitá
Indikácie
Kašovitá diéta ma indikácie po ústnej dutiny, žalúdka a tráviaceho traktu. Je prechodná, teda len na niekoľko dní. Môže byť nasadená pri