OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
 

DIÉTA‚ ALEBO ŽIVOTNÝ ŠTÝL?

Recepty

Prírodná roštenka

     400 g hovädzieho mäsa z nízkej roštenky, vývar z kostí, 1 cibuľa, 20 g tuku, mleté čierne korenie, soľ

Mäso umyjeme a nakrájame na asi 4 plátky.Zľahka ich naklepeme, okraje narežeme, okoreníme a prudko opečieme v rozpálenom tuku z oboch strán.

     Opečené roštenky vyberieme a odložíme do tepla. Na tom istom tuku speníme nadrobno nasekanú cibuľu a pridáme opečené mäso. Podlejeme vývarom, osolíme a zo občasného miešania dusíme domäkka.              Dochutíme worčestrovou omáčkou.

     Podávame s varenými alebo opekanými zemiakmi a zeleninovou oblohou.

Kurča na zelenine

     1 kurča, 100 g šampiňónov, 2 červenej papriky, 10 malých cibuliek, 1 cesnak, 500 ml sójovej omáčky, 2 až 3 lyžice oleja, 300 ml mäsového vývaru, 2 lyžice sezamového semienka, pol čajovej lyžičky mletého zázvoru, mleté čierne korenie, soľ.

     Kurča očistíme, vypitveme, vykostíme, nakrájame na prúžky dlhé asi 5 cm a uvaríme v osolenej vode domäkka. Mäkké mäso preložíme na panvicu, kde sme v rozpálenom oleji opražili nakrájanú cibuľu a vymiešaný cesnak, pridáme mäkké mäso a občas premiešame. Keď mäso získa hnedú farbu, zalejeme ho vývarom, v ktorom sa varilo, a trochu povaríme. Primiešame sójovú omáčku, šampiňóny nakrájané na plátky a očistené zelené papriky nakrájané na prúžky.

     Potom pridáme sezamové semienko, ktoré sme opražili do hneda a v mažiari rozdrvili na prášok, podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a mletým zázvorom a dodusíme.

     Podávame s ryžou alebo opražným chlebom.

Kurča na zelenine

     Jedno väčšie kurča,500 g paradajok (alebo paradajkového pretlaku), 400 g mrkvy, 400 g zeleru, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku,2 lyžice oleja, 200 ml hydinového vývaru, sušený tymian, mleté čierne korenie, soľ.

     Kurča umyjeme, očistíme, osušíme a rozdelíme na 5 častí. Okoreníme. Mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na hrubšie rezance. Paradajky umyjeme, prerežeme na polovice a zbavíme ich jadrovníka. Dužinu nakrájame. Cesnak a cibuľu očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na plátky.

     V pekáči zohrejeme olej. Kúsky kuraťa osolíme a postupne z každej strany opečieme. Vyberieme z pekáča a odložíme na teplé miesto. Mrkvu, cibuľu a zeler dáme do pekáča a dusíme asi 7 minút. Podlejeme trochou hydinového vývaru. Pridáme paradajky, cesnak a krátko spolu podusíme. Prilejeme víno, zvyšok vývaru a necháme prevrieť. Osolíme a okoreníme. K zelenine pridáme štipku sušeného tymianu. Na veľký pekáč dáme zeleninu, na ktorú poukladáme kúsky kuraťa.

     Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút. Dochutíme podľa potreby.

     Podávame s varenými zemiakmi.

Kráľovská roštenka

     400 g mäsa z roštenky, 50 g šunky, 2 vajcia, 10 ml smotany, 2 paradajky, 50 g sterilizovaného hrášku, 100 ml bieleho vína, 20 g tuku, mäsový vývar, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

     Mäso umyjeme a nakrájame na plátky. Naklepeme ich, okraje narežeme, okoreníme a opečieme v rozpálenom tuku. Potom mäso osolíme, podlejeme vínom, mäsovým vývarom a udusíme domäkka.

     Mäkké mäso položíme do vymastenej ohňovzdornej misy a posypeme na rezance nakrájanou šunkou a sterilizovaným hráškom.Smotanu rozšľaháme s vajcami, petržlenovou vňaťou, nalejeme na roštenky, obložíme nakrájanými paradajkami a zapečieme vo vyhriatej rúre.

     Podávame s opekanými zemiakmi a s tatárskou omáčkou.

Morčacie prsia na hubách

     4 rezne morčacích pŕs, 100 g čerstvých húb, 100 ml bieleho vína, 1 lyžica kyslej smotany, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, vývar z kostí, 1 lyžica paradajkového pretlaku, drvená rasca, mleté čierne korenie, soľ

     Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opražíme. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, rozotretý cesnak, očistené nakrájané huby a drvenú rascu.

      Podlejeme vývarom a udusíme domäkka. Nakoniec primiešame paradajkový pretlak spolu s vínom a ochutíme kyslou smotanou.

Hovädzie rezy vo vlastnej šťave

     1000 g zadného hovädzieho mäsa, 20 g sušených hríbov, 1 cibuľa, 10 g hladkej múky, 30 g tuku, 1 bobkový list, 2 zrnká nového korenia,rasca,soľ.

     Mäso poutierame, podľa potreby naklepeme a osolíme. Na pekáči rozpálime tuk a mäso na ňom rýchlo opečieme zo všetkých strán. Potom ho preložíme do väčšieho hrnca, pridáme nakrájanú cibuľu, okoreníme, trocha podlejeme vodou, prikryjeme a pomaly dusíme. Počas dusenia mäso občas obrátime a podlejeme vodou.

     Mäkké mäso vyberieme z hrnca a odložíme na pekáč do teplej rúry. Šťavu zahustíme múkou, povaríme, precedíme a zamiešame do nej osobitne podusené hríby. Mäso nakrájame na rezy, urovnáme na misu a polejeme omáčkou.

Hovädzie mäso na rasci

     700 g hovädzieho zadného mäsa, 100 g  nakrájanej cibule, 1 ( PL ) polievková lyžica múky, 1 lyžica oleja, 1 lyžica octu, 1 lyžica rasce, soľ.

     Cibuľu nakrájanú nadrobno udusíme na oleji, mäso nakrájame na kocky,osolíme,okoreníme,pridáme ½ PL wočestrovej omáčky a spolu s cibuľou udusíme. Keď je mäso mäkké, pridáme múku, zalejeme vodou, rascu vložíme do gázy a povaríme. Prilejeme ocot a dosolíme a ešte raz prevaríme. Rascu vybereme.

     Podávame s ryžou alebo s cestovinami.

 

Jemenská kapusta

     1 hlávka bielej kapusty, 150 g ryže, 2 strúčiky cesnaku, tuk na vymastenie misy, soľ.

Plnka: 500 g pomletého hovädzieho mäsa, 1 cibuľa, 1 lyžica oleja, trocha oregana (alebo majoránu), mleté čierne korenie.

Omáčka: 20 g masla, 500 g paradajok, 1 strúčik cesnaku, šťava z 1 citróna, mleté čierne korenie, soľ.

     Prebratú a prepláchnutú ryžu vsypeme do vriacej osolenej vody a varíme na miernom ohni asi 15 minút. Kapustu povaríme v osolenej vode asi 10 minút, vyberieme, necháme odkvapkať, jednotlivé listy opatrne oddelíme a rozložíme na dosku.

Každý list potrieme popučeným cesnakom, naplníme plnkou, stočíme, konce zahneme a závitky urovnáme do vymastenej ohňovzdornej misy na kapustné listy, ktorými sme vyložili dno misy. Nakoniec závitky zalejeme pripravenou omáčkou, misu zakryjeme a zapekáme v mierne vyhriatej rúre asi 90 minút.

Plnka: Na oleji opražíme cibuľu nasekanú nadrobno, pridáme pomleté mäso, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, oreganom alebo majoránom a premiešame. Nakoniec do plnky zamiešame uvarenú ryžu a zvyšné kapustné listy nakrájané na kúsky.

     Omáčka: Paradajky sparíme vriacou vodou, olúpeme, zbavíme jadier, rozštvrtíme a opražíme na roztopenom masle.Dá sa použiť aj hotový pretlak.  Potom pridáme citrónovú šťavu, cesnak rozotretý so soľou a dusíme asi 10 minút. Hotové ochutíme mletým čiernym korením a cukrom.

Hovädzie mäso na zelenine

     100 g hovädzieho mäsa, 2 až 3 lyžice oleja, 2 paradajky, 200 ml mäsového vývaru, 1 zelená paprika, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, soľ.

     Mäso odblaníme a nakrájame na kocky. Na tuku opečieme nakrájanú cibuľu, osolíme, vložíme mäso a znova opražíme. Mäso okoreníme a podlejeme vývarom. Dusíme do polomäkka.

     Zelenú papriku a paradajky nakrájame, pridáme k mäsu a podľa potreby podlejeme vodou. Prikryté dusíme domäkka.

     Podávame s cestovinami. Zapíjame ľahkým červeným vínom.

Dusené hovädzie mäso

     600 g hovädzieho zadného mäsa, mrkva, pol cibule, strúčik cesnaku, ½ PL oleja, mletá červená paprika, soľ.

     Mäso umyjeme a naklepeme tak, aby ostalo okrúhle. Potom ho našpikujeme cesnakom, potrieme soľou a mletou červenou paprikou. Na oleji udusíme nakrájanú cibuľu a mrkvu nakrájanú na kolieska. Potom do toho vložíme mäso, podlejeme vodou a necháme dusiť, kým mäso nezmäkne. Nakrájame na tenké plátky.

     Podávame so zemiakmi.

Rybie filé na labužnícky spôsob

     600 g rybieho filé, 150 g šampiňónov, 100 ml kyslej smotany, 800 g zemiakov, 4 vajcia uvarené natvrdo, 1 lyžica oleja, 2 lyžice mäsového vývaru, citrónová šťava, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

     Zemiaky umejeme, uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame aj vajcia. Vymastíme pekáč (ohňovzdornú misu), šampiňóny nakrájané na tenké plátky podusíme.

     Do vymastenej misy striedavo ukladáme plátky zemiakov, vajec a šampiňónov. Osolíme, okoreníme. Navrch položíme rybie filé, ktoré sme dobre osolili, okorenili a posypali petržlenovou vňaťou. Pokvapkáme roztopeným maslom, mäsovým vývarom a kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali červenú papriku.

      Vložíme do vyhriatej rúry a domäkka upečieme. Hotové pokvapkáme citrónovou šťavou.   

Rybie filé na šampiňónoch

     600 g rybieho filé, 100 g šampiňónov, 100 ml vývaru (instant), 2 PL kyslej smotany, 1 cibuľa, 1 lyžica kečupu, 1 čajová lyžička horčice, 3 lyžice oleja, 1 lyžica tuku na vymastenie pekáča, mleté čierne korenie, soľ.

     Nasekanú cibuľu speníme v oleji, primiešame očistené a nakrájané šampiňóny a udusíme domäkka. Pridáme na porcie nakrájané filé, osolíme, okoreníme a udusíme. Mäkké mäso preložíme do vymasteného pekáča a prudko zapečieme vo vyhriatej rúre.

     Udusené šampiňóny premiešame s kečupom a horčicou, podlejeme vývarom a chvíľu povaríme. Pripravenou omáčkou polejeme zapečené filé a pokvapkáme ho kyslou lahôdkovou omáčkou.

     Podávame s udusenou ryžou s marhuľovým kompótom.

Kapustový šalát

     150 g šunky, 100 g údeného syru, ½ menšej bielej (červenej) kapusty, 1 konzerva kukurice, 2 - 3 cibule, 2 šalátové uhorky, 2 papriky, 2 rajčiny, mleté čierne korenie, soľ.

      Kapustu nastrúhame, pomiešame s kukuricou, nakrájanou šunkou, cibulou, paprikou, rajčinami,uhorkami. Dochutíme soľou a korením. Na tanieriku ozdobíme syrom.

     Podávame s chlebom alebo grahamom.

Grécky šalát

     250 g slaného ovčieho syra, 2 hlávky šalátu, 2 vajíčka, 1 šalátová uhorka, 2 paradajky, 150 g tmavých olív, 150 g zelených olív, 2 lahôdkové (obyčajné) cibule, štipka oregana, olej, ocot, mleté čierne korenie, soľ.

     Vajcia uvaríme natvrdo. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou, olúpeme a necháme odkvapkať. Uhorku umyjeme, olúpeme a nastrúhame na plátky. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky.

     Cibuľu očistíme. Jednu nakrájame na rezance, druhú nadrobno. Zmiešame olej, ocot, soľ, korenie a nadrobno nakrájanú cibuľu. Šalátové listy, uhorku, paradajky, cibuľové rezance a olivy rozložíme na tanieri a posypeme štipkou oregana. Pridáme ovčí syr nakrájaný na kocky. Šalát prelejeme marinádou a ozdobíme strúhaným vajíčkom. Nakoniec pridáme pár kvapiek oleja.

Uhorkový šalát

     1 väčšia uhorka, 5 strúčikov cesnaku, olej, umelé sladidlo,ocot, kôpor, mleté čierne korenie, soľ.

     Uhorku olúpeme, umyjeme a nastrúhame na tenké kolieska. Osolíme, pridáme nastrúhaný cesnak, sladkokyslý nálev bez vody (uhorka pustí veľa vlastnej šťavy) a mleté čierne korenie. Hotový šalát posypeme nasekaným kôprom.

     Uhorkový šalát môžeme pripraviť aj s kyslým mliekom alebo so smotanou.

Zeleninová misa

     Pripravuje sa z čerstvej zeleniny, ako sú špargľové hlavičky uvarené v osolenej vode, zelený hrášok a mladá mrkva podusené na masle, uvarené karfiolové ružičky a ružičkový kel, posypané strúhankou opraženou na masle, uvarený nakrájaný zeler a kaleráb, rozštvrtené surové paradajky a zelená paprika. Vhodnou omáčkou môže byť zápražkou zahustená voda, v ktorej sme varili špargľu a do ktorej sme pridali nasekané špargľové nožičky, kôpor nasekaný nadrobno a čerstvé maslo rozmiešané v sladkej smotane. Zeleninu upravíme na misu a polejeme omáčkou.

Jarný miešaný šalát

     50 g syra, 200 ml nízkotučný jogurt, 1 viazanička reďkovky, 1 viazanička mrkvy, 2 kaleráby, 1 hlávka šalátu, 1 viazanička cibuľky, citrónová šťava, cukor, soľ.

     Očistenú, umytú zeleninu a cibuľu aj s vňaťou nakrájame na hrubšie rezance, osolíme, pridáme citrónovú šťavu, sladidlo, nastrúhaný syr a zalejeme jogurtom. Dobre premiešame a necháme trochu v chlade odležať.

Mrkvový šalát

     500 g mrkvy, 3 jablká, 1 citrón, voda, sladidlo, soľ.

Očistenú a umytú surovú mrkvu i jablká nastrúhame na jemnom strúhadle, trochu osolíme, osladíme a polejeme citrónovou šťavou.

     Šalát pripravovaný pre deti viac osladíme, pre dospelých ho ochutíme nastrúhaným chrenom alebo kyslou kapustou.

Paradajkový šalát

     1000 g paradajok, 100 g šunky alebo šunkovej salámy, 2 jogurty, 150 g údeného syra, 2 vajcia, 1 väčšia cibuľa, mleté čierne korenie, soľ.

     Paradajky dôkladne umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Potom pridám natenko nakrájanú šunku a cibuľu a premiešame s jogurtom. Do toho nastrúhame syr, pridáme nakrájané vajíčka a dochutíme soľou a korením, prípadne feferónkou.

Šopský šalát

     200 g čerstvého ovčieho syra, 400 g paradajok, 250 g zelenej papriky, 2 až 3 lyžice oleja, 50 ml octu,alebo citrónky,

 1 cibuľa, feferónky, mleté čierne korenie, soľ.

     Paradajky, papriky a cibuľu nakrájame nadrobno, dáme na misu a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Olej zmiešame s octom, podľa chuti pridáme i najemno nakrájané feferónky a zmesou polejeme zeleninu. Šalát rozdelíme do misiek, každú porciu ozdobíme nastrúhaným ovčím syrom, dáme do chladničky a vychladené podávame ku grilovanému mäsu.

Dračí dych

     Bravčové stehno, morčacie prsia, jelenie stehno,cibula, šunka, šampiňóny, kukurica z konzervy, pomaranč na ozdobenie, hrášok, feferónky, olej, divoké korenie, mleté čierne korenie, soľ.

     Bravčové mäso umyjeme a nadrobno nakrájame. Na panvici mäso urestujeme, pridáme feferónky, soľ, korenie, worčestrovú omáčku,  nakrájanú šunku, kukuricu, hrášok, šampiňóny, korenie a soľ. Dusíme, kým mäso nie je mäkké.

     Podávame s hranolkami. Mäso ozdobíme plátkami pomaranča.

Sekaná z Liptova

     200 g hovädzieho mäsa, 300 g údeného bravčového mäsa, kapusta, 2 vajcia, 150 g žemle, cibuľa, 70 g oleja, mleté čierne korenie, soľ.

     Do slanej vody dáme kapustu a uvaríme ju domäkka. Po uvarení vyžmýkame a spolu s mäsom pomelieme. Pridáme zvyšné prísady a podľa chuti osolíme a okoreníme.Zmes dôkladne vypracujeme a vytvarujeme na dĺžku pekáča.

    Vložíme do vyhriatej rúry,podlejeme a pečieme asi 1 hodinu.

Podávame s varenými zemiakmi posypanými nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Sekaná zo Spiša

     300 g bravčového mäsa, 300 g hovädzieho mäsa,  2 vajcia, 2 stredne veľké cibule, trochu cesnaku, 2 žemle, 70 g oleja, mletá sladká červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

     Umyté hovädzie a bravčové mäso najprv nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 až 100 g. Nakrájané mäso zmiešame a pomelieme na mlynčeku. Keď je mäso pomleté, pomelieme aj žemle, ktoré sme predtým namočili do mlieka a vyžmýkali. Cibuľu nakrájame na drobné kocky a speníme na masti. Pridáme k pomletému mäsu, okoreníme, posolíme a spojíme vajcami.

Ak je pomletá masa tuhá, pridáme trocha vlažnej vody alebo vývaru a necháme trochu postáť. 

    Pekáč potrieme olejom, navlhčenými rukami z masy urobíme 1 väčší bochník alebo 2 menšie bochníky, položíme na dno pekáča a dáme piecť do vopred zohriatej rúry. Počas pečenia musíme mäso podlievať a zároveň aj polievať dostatočným množstvom šťavy.

     Podávame so zemiakovým šalátom, so zemiakmi alebo so zemiakovým pyré a s kompótom, zeleninovým šalátom a pod.

Detvianský sekaný rezeň.

     300 g bravčového mäsa, 300 g hovädzieho mäsa, 100 g údeného mäsa, 100 g údeného syra, 2 vajcia, 2 stredne veľké cibule, trochu cesnaku, 2 žemle, 1 PL oleja, mletá sladká červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

     Umyté hovädzie a bravčové mäso najprv nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 až 100 g. Nakrájané mäso zmiešame a pomelieme na mlynčeku. Keď je mäso pomleté, pomelieme aj žemle, ktoré sme predtým namočili do mlieka a vyžmýkali. Cibuľu nakrájame na drobné kocky a speníme na masti. Varené údené a syr nakrájame na 1 cm kocky, pridáme k pomletému mäsu, okoreníme, posolíme, pridáme cesnak a spojíme vajcami.

Ak je pomletá masa tuhá, pridáme trocha vlažnej vody alebo vývaru a necháme trochu postáť. 

    Pekáč potrieme olejom, navlhčenými rukami z masy urobíme 1 väčší bochník alebo 2 menšie bochníky, položíme na dno pekáča a dáme piecť do vopred zohriatej rúry. Počas pečenia musíme mäso podlievať a zároveň aj polievať dostatočným množstvom šťavy. Podávame so zemiakmi alebo so zemiakovým pyré a so zeleninovým šalátom a pod.

Sekaná na zelenine

     300 g bravčového mäsa ( pliecka ), 300 g hovädzieho mäsa ( krku ), 2 vajcia, 2 cibule, 2 žemle, mleté čierne korenie, soľ.

     Na pečenie: olej, 200 g koreňovej zeleniny, 100 g cibule.

     Na oleji opražíme cibuľu a koreňovú zeleninu. Na zeleninu položíme bochníček mäsovej masy. Počas pečenia podlievame. Pečieme asi 50 Až 60 minút. Podávame so zemiakmi a šalátom.

Srbské čufty

     400 g hovädzieho mäsa, 400 g bravčového mäsa, 500 g paradajok, 400 g cibule, 50 ml oleja, 2 vajcia, 2 krajce chleba alebo 1 rožok, 1 lyžica strúhanky, 1 KL masla, 1 KL mletej červenej papriky.

     Jednu nakrájanú cibuľu opražíme na 2 lyžiciach oleja. Pridáme pomleté mäso a dusíme 5 minút. Odložíme z ohňa, osolíme a okoreníme. Primiešame namočený chlieb a vajcia. Všetko spolu dobre zamiešame a zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré obalíme strúhankou.

     Zvyšnú cibuľu nakrájame na plátky, opražíme na oleji a nakoniec opaprikujeme a osolíme. Opraženú cibuľu dáme do hlinenej nádoby, na ňu uložíme mäsové guľky a pridáme 1 lyžicu masla. Navrch rozložíme plátky paradajok. Nádobu vložíme do predhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme asi 1 hodinu.

Sarma

     200 g hovädzieho mäsa, 200 g bravčového mäsa, 200 g údeného bravčového mäsa, 100 g údenej šunky, 1 údená klobása, 500 g nakladaných kapustných listov, 50 g ryže, 50 ml oleja, 1 lyžica múky, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 byle petržlenovej vňate, 1 KL mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ.

     Mäso nadrobno nakrájame alebo pomelieme. Primiešame najemno nakrájanú údenú šunku a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Pridáme nasekanú zelenú petržlenovú vňať, ryžu, mletú červenú papriku a dobre premiešame.

     Kapustné listy umyjeme, naplníme zmesou a pevne zvinieme. Hlinenú nádobu vyložíme kapustnými listami a uložíme na ne zvitky. Medzi zvitky kladieme kusy údeného rebra a kolieska údenej klobásy. Všetko prikryjeme zvyšnými kapustnými listami. Podlejeme vodou a pri miernej teplote dusíme 2 hodiny.

Na oleji opražíme 1 lyžicu múky. Pridáme paradajkový pretlak, necháme zovrieť a nalejeme na sarmu. Nádobu dáme do predhriatej rúry a 1 až 2 hodiny dusíme pri teplote 160 stupňov.

Lahôdková sekaná

     300 g teľacieho mäsa, 250 g bravčového pleca (alebo krkovičky), 150 g údeného bravčového mäsa, 2 vajcia, 125 ml smotany na varenie 7 %, 120 ml vína, 150 g žemle, cibuľa, mleté čierne korenie, soľ.

     Mäso pomelieme, pridáme vajcia a pomletú žemľu, ktorú sme predtým nakrátko namočili do vody. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Na tuku speníme cibuľu a do nej vložíme bochník sekanej.

Pri pečení podlievame vínom a nakoniec smotanou, polievame šťavou a dopečieme tak, aby všetka smotana vsiakla.

Podávame s opekanými zemiakmi alebo s čiernym chlebom a horčicou.

Mäso zapečené s kapustou

     200 g bravčového, 200 teľacieho a 200 údeného mäsa, 2 PL oleja, 1 pohár červeného dezertného vína, 50 ml vodky, 500 g kyslej kapusty, 500 g čerstvej kapusty, sušené hríby, 2 jablká, 1 cibuľa, bobkový list, mleté čierne korenie, soľ.

     Na masle opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme bravčové mäso nakrájané na kocky a udusíme. Medzitým povaríme v osolenej vode čerstvú kapustu nakrájanú na rezance, pridáme nakrájané teľacie mäso a prikryté spolu udusíme.

Zvlášť povaríme kyslú kapustu spolu s údeným mäsom, so všetkými koreninami, sušenými hríbami a kolieskami jabĺk. Do pekáča vložíme najprv podusené bravčové mäso, potom uvarenú čerstvú kapustu s teľacím mäsom a nakoniec kyslú kapustu s údeným mäsom. Všetko opatrne premiešame, podľa chuti ešte okoreníme, dosolíme a pomaly dusíme na miernom ohni, až kým všetko mäso nezmäkne. Odstavíme z ohňa, prilejeme víno, vodku a premiešame.

Maďarská zapekaná kapusta

     400 g teľacieho mäsa, 400 g bravčového mäsa, 3 vajcia, kyslá kapusta, 120 g cibule, 50 g hladkej múky, 100 ml rastlinného oleja, 10 g mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ.

     Mäso pomelieme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mletú červenú papriku, múku a polovičné množstvo oleja. Vzniknutú zmes osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a asi 3 minúty dusíme. Na zvyšnom oleji udusíme kapustu.

Na pekáč ukladáme striedavo vrstvu mäsa a kapusty. Zalejeme vodou a pečieme v stredne vyhriatej rúre. Keď sa voda odparí a kapusta je dostatočne mäkká, pridáme rozšľahané vajcia a prudko zapečieme.

Podávame s varenými zemiakmi posypanými nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Zapíjame pivom.

Zapekaný karfiol na holandský spôsob

     600 g karfiolu, 150 g šampiňónov, 150 g ementálu (eidamu), 2 cibule, 1 PL masti, 4 lyžice strúhanky, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelerovej vňate, 2 lyžice nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

     Karfiol očistíme a dáme do osolenej vriacej  vody. Na miernom plameni varíme 5 až 7 minút. Vyberieme a necháme odkvapkať. Vychladnutý rozoberieme na ružičky a vložíme do vymastenej ohňovzdornej misy.

     Cibuľu nasekáme nadrobno a speníme na masti. Pridáme očistené nakrájané šampiňóny a udusíme domäkka. Potom ich rozvrstvíme na karfiol, osolíme, okoreníme, posypeme strúhankou, petržlenovou a zelerovou vňaťou a nastrúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme.

Baskická zelenina

     4 veľké zelené papriky, 4 veľké paradajky, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 feferónka, olej, bobkový list, trocha tymianu, soľ.

     Zelené papriky opečieme za častého obracania asi 1 až 2 minúty a olúpeme. Na rozpálenom oleji podusíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme nakrájané olúpané papriky, rozštvrtené paradajky a korenie. Všetko premiešame a dusíme asi

30 minút.

     Pred podávaním podľa chuti dosolíme a trocha okoreníme.

Zemiakový šalát

     1000 g zemiakov, 5 vajec, 1 majonéza light, konzervovaný hrášok, 1 mrkvy, 2-3 cibuľe, 2 lyžice octu, 4-5 väčších kyslých uhoriek, 1 čajové lyžičky horčice, mleté čierne korenie, soľ.

     Zemiaky dôkladne umyjeme, uvaríme v šupke a po vychladnutí nakrájame na malé kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno. Mrkvu uvaríme vo vode a nadrobno nakrájame. Vajcia uvaríme natvrdo a nakrájame. Všetko spolu s hráškom a nadrobno nakrájanými uhorkami opatrne premiešame. Pridáme majonézu, dochutíme horčicou, soľou a korením. Podľa chuti dolejeme  uhorkovou vodou a ešte raz premiešame. Dáme vychladnúť. Podávame k mäsu, saláme, prípadne len s tmavým chlebom.

Čerstvý ovocný šalát

     200 ml bieleho vína, 100 ml originálneho likéru Maraschino, 2 kiwi, 1 malý žltý melón, 1 broskyňa, 1 hruška,

2 marhule, 100 g čerstvých čerešní, 100 g nasekaných vlašských orechov, šťava z 2 citrónov, 4 lyžice práškového cukru.

     Melón rozpolíme a lyžičkou vyberieme jadrá. Potom polovičky melóna ešte rozštvrtíme, dužinu oddelíme ostrým nožom od kôry a nakrájame na malé kúsky. Marhule a broskyňu umyjeme pod tečúcou vodou, rozpolíme, odkôstkujeme a takisto nakrájame na malé kúsky. Hrušku olúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Čerešne odkôstkujeme. Kiwi olúpeme a nakrájame na malé kocky. Pripravené ovocie dáme do misy, pridáme nasekané vlašské orechy a opatrne premiešame.

Citrónovú šťavu, biele víno, Maraschino a cukor vymiešame dohladka a pridáme do šalátu. Šalát necháme postáť v chladničke asi 15 minút. Podávame so zmrzlinou alebo aj bez nej.

Labužnícky šalát

     150 g ovčieho syra, 1 hlávkový šalát, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 žltá paprika, 4 paradajky, 100 g hrozna, 2 cibule.

Dresing: 150 ml olivového oleja, 150 ml ovocného octu, 1 zväzok petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička soli.

     Hlávkový šalát preberieme, umyjeme a natrháme na kúsky. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky. Papriky očistíme, umyjeme a nakrájame na prúžky. Paradajky olúpeme, zbavíme jadierok a rozštvrtíme. Olivy odkôstkujeme. Hrozno preberieme, umyjeme, rozpolíme a jadrá vyberieme. Ovčí syr nakrájame na prúžky. Všetky prísady dáme do misy a premiešame. Na dresing vymiešame olej a ocot, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a nalejeme na šalát.

     Posypeme zelenou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno a podávame.

Šalát po turecky

     1 biely jogurt, 400 g šampiňónov, 400 g čerstvých šalátových uhoriek, 1 strúčik cesnaku, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, 1 čajová lyžička horčice, pažítka, mleté čierne korenie, soľ.

     Očistené uhorky nakrájame na kocky, osolíme, odstavíme na 30 minút a potom zbavíme prebytočnej vody. Nadrobno nakrájané šampiňóny pokvapkáme citrónovou šťavou. Cesnak jemne nasekáme. V miske vymiešame jogurt s horčicou, pridáme uhorky, šampiňóny, cesnak a dobre premiešame.

     Podľa chuti osolíme, okoreníme a posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

     Pripravujeme krátko pred podávaním, môžeme podávať ako prílohu k pečenému alebo grilovanému mäsu, prípadne samostatne s čiernym chlebom.

Šalát z čínskej kapusty

     Čínska kapusta, 200 g tvrdého syra na strúhanie, 3 vajcia, malý strerilizovaný hrášok, kukurica z konzervy, pór, tatárska omáčka (alebo biely jogurt).

     Čínsku kapustu nadrobno nakrájame, pridáme nastrúhaný syr, hrášok, kukuricu a pór.Podávame chladné ako prílohu k jedlám.

Šalátová zmes podľa Alexandra Dumasa

     Na prípravu šalátu potrebujeme červenú repu, zeler a zemiaky, všetko uvarené a nakrájané na plátky, a srdiečka hlávkového šalátu, ktoré nasekáme nadrobno. Do originálneho predpisu patrí ešte aj hľuzovka. Všetku zeleninu v rovnakom pomere poukladáme do šalátovej misy.

     V inej miske si pripravíme majonézovú omáčku: Žĺtky z vajec uvarených natvrdo vymiešame s olejom, pridáme nasekanú čerstvú alebo sušenú trebuľku, tuniaka z konzervy, sardelku, lyžičku francúzskej horčice, lyžicu sójovej omáčky a nasekané bielky z vajec uvarených natvrdo. Všetko osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a okyslíme citrónovou šťavou. Pripravenú zeleninu v mise zalejeme majonézovou omáčkou a zľahka premiešame.

Šopský šalát

     200 g čerstvého ovčieho syra, 400 g paradajok, 250 g zelenej papriky, 2-3 PL oleja, ocot, 1 cibuľa, feferónky, mleté čierne korenie, soľ.

     Paradajky, papriky a cibuľu nakrájame nadrobno, dáme na misu a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Olej zmiešame s octom, podľa chuti pridáme i najemno nakrájané feferónky a zmesou polejeme zeleninu. Šalát rozdelíme do misiek, každú porciu ozdobíme nastrúhaným ovčím syrom, dáme do chladničky a vychladené podávame ku grilovanému mäsu.

Zelený šalát

     1 veľký hlávkový šalát, 3 lyžice olivového oleja, 1 lyžica octu, kôpor, pažítka, trebuľka, mleté čierne korenie, soľ.

 Zo šalátu odstránime vonkajšie lístky. Umyjeme ho v chladnej vode. Necháme odkvapkať na site, alebo dáme do odstredivky na šalát. Listy potrháme na menšie kúsky a upravíme do šalátových misiek. Z oleja, octu, zo soli, z mletého čierneho korenia a byliniek nasekaných nadrobno pripravíme dresing, ktorý dáme na šalát až tesne pred podávaním.

Pochúťková ihla

     200 g eidamu, 100 g šunky, 2 až 3 čerstvé šampiňóny, tuk na vyprážanie.

 Panirung: V mixeri vymiešame 1 vajce, mlieko, hladkú múku, soľ.

 Eidam nakrájame na kocky veľké ako šampiňóny. Šunku nakrájame na kocky veľké ako syr. Na špáradlo napichneme syr, šunku, šanpiňón a opäť syr. Namočíme do panírungu a obalíme strúhankou, vypražíme v rozpálenom tuku.Podávame sa-mostatne ako chuťovky, alebo so zemiakom.

Syrové guľôčky

     250 g enciánu, 100 ml mlieka, 1 vajce, 40 g masla, 40 g hladkej múky, 100 g strúhanky.

     Encián nakrájame na tenké plátky, na panvicu vložíme maslo a necháme ho rozpustiť. Pridáme múku, dobre premiešame a varíme asi 2 minúty. Potom pridáme mlieko, dobre vymiešame a za stáleho miešania varíme na slabom ohni ešte asi 2 až 3 minúty.

     Pridáme syr a miešame do rozpustenia. Takto pripravenú masu odložíme na chladné miesto na dve hodiny. Po dobrom stuhnutí masy tvarujeme menšie guľôčky, ktoré obalíme v trojobale. Vyprážame ich na rozpálenom oleji dozlata.

     Podávame teplé ako pikantnú pochúťku k vínu. Napichávame špáradlami.

Talianske syrové guľky

    150 g syru Niva, 50 g nastrúhaného ementálu, 100 g tvarohu, 100 g vylúpaných vlašských orechov, 1 lyžica koňaku, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, soľ.

     Nivu nastrúhame a spolu s tvarohom pretrieme. Pridáme koňak a nastrúhané vlašské orechy. Osolíme a vymiešame. Z pripravenej zmesy sformujeme guličky, ktoré obalíme nastrúhaným ementálom a posypeme petržlenovou vňaťou.

     Podávame s hranolkami a volským okom.

Cviklový šalát

     500 g cvikly, 2 jablká, 1 chren, olej, ocot, rasca, soľ.

Cviklu očistíme, umyjeme a uvaríme. Uvarenú olúpeme a nastrúhame na hrubšie rezance. Pridáme rascu, nastrúhaný chren a jablká, premiešame a zalejeme nálevom pripraveným z octu, vody, oleja, cukru a soli.

Cviklový šalát môžeme pripraviť aj s majonézou.

Labužnícky šalát

     150 g ovčieho syra, 1 hlávkový šalát, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 žltá paprika, 4 paradajky, 100 g hrozna, 2 cibule.

Dresing: 150 ml olivového oleja, 150 ml ovocného octu, 1 zväzok petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička soli.

     Hlávkový šalát preberieme, umyjeme a natrháme na kúsky. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky. Papriky očistíme, umyjeme a nakrájame na prúžky. Paradajky olúpeme, zbavíme jadierok a rozštvrtíme. Olivy odkôstkujeme. Hrozno preberieme, umyjeme, rozpolíme a jadrá vyberieme. Ovčí syr nakrájame na prúžky. Všetky prísady dáme do misy a premiešame. Na dresing vymiešame olej a ocot, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a nalejeme na šalát. Posypeme zelenou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno a podávame.

Miešaný šalát

     200 g uhoriek, 300 g paradajok, 150 g zelenej papriky, 100 g bielej kapusty, 100 g červenej kapusty, 50 g mrkvy, 1 cibuľa, 3 lyžice oleja, 3 lyžice octu, mleté čierne korenie, soľ.

     Uhorky a mrkvu nakrájame na dlhé pásiky. Paradajky nakrájame na tenké plátky. Papriky zbavíme semien a nakrájame nadrobno. Bielu a červenú kapustu nastrúhame a necháme stáť. Vo veľkej šalátovej mise poukladáme na seba jednotlivé druhy zeleniny.    Osobitne pomiešame olej, ocot, soľ a mleté čierne korenie a zmesou polejeme šalát.

Miešaný šalát z grilovanej zeleniny

     400 g zelenej papriky, 600 g paradajok, 200 g baklažánov, 50 ml oleja, 6 strúčikov cesnaku, 2 feferónky, mleté čierne korenie, soľ.

     Zelenú papriku, paradajky a baklažán ugrilujeme a pomelieme. Zeleninu vložíme do hlbokej misy a ochutíme najemno nakrájanými feferónkami, cesnakom, soľou a mletým čiernym korením. Všetko spolu dobre premiešame, pridáme olej a opäť zamiešame. Podávame ku grilovanému alebo pečenému mäsu.

Šalát z varenej hovädziny

     300 g uvareného hovädzieho mäsa (z polievky), 2 mrkvy, 4 malé póry, 2 reďkovky, 1 zeler, 150 g miešanej zaváranej zeleniny, 1 malá cibuľa, 1 čajová lyžička horčice, 150 ml vývaru (instant), 2 lyžice octu, 6 lyžíc oleja, viazanička petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

     Očistenú mrkvu a reďkovku nakrájame na kocky. Zelenú časť z póru odrežeme, pór rozdelíme po dĺžke, zhrubnutú časť zelerovej vňate nadrobno nakrájame a všetko dáme na 10 minút povariť do vriaceho bujónu tak, aby zelenina ostala chrumkavá.

Potom zeleninu vyberieme a necháme odkvapkať. Medzitým si pripravíme nálev - zmiešame ocot, horčicu a olej. Okoreníme, osolíme a dobre vyšľaháme vidličkou, aby sa nám všetko spojilo. Pridáme najemno nasekanú cibuľu a zelenú petržlenovú vňať.

Hovädzie mäso nakrájame na uzučké rezance, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a oblejeme nálevom.

Šalát Waldorf Astoria

     100 g majonézy, 100 g orechov, 1 zeler, 4 jablká, 2 banány, 150 g hrozna, zelená petržlenová vňať.

Zeler uvaríme v octovej vode, nakrájame na plátky a po vychladnutí uložíme do misy. Pridáme olúpané jablká nakrájané na kocky a banány nakrájané na kolieska, prisypeme čerstvé alebo zavárané hrozno, štvrťky orechových jadier, majonézu a všetko spolu zľahka premiešame. Povrch šalátu posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Nálevy na šaláty.

Klasický Moravský nálev 40 g posekanej cibule, 5 lyžíc vody, 20 g rastlinného oleja, 4 lyžičky octu, ( citrónka ) soľ,mleté čierne korenie, ( posekaná petržlenová vňať )

Francúzský nálev 60 g rastlinného oleja, 4 lyžice octu, 4 lyžice bieleho vína, pár kvapiek umelého sladidla, štipku mletej papriky,čierne korenie, soľ, petržlenová vňať. Na zmenu chute môžme pridať strúčik cesnaku alebo strúhaný syr Rokfort ( Niva ), chren, ale tak isto ho môžme miešať s majonézou alebo kečupom.

Nálev s Rockfortom 150 g Rockforordu  ( Niva ), 40 g  jogurtu, 20 g majonézy, ml.čierna korenie, 2 kvapky tabasca, posekaná pažitka.

Nálev vinegrette ( vinegret ) 1 lyžicu octu, 30 g oleja, soľ, ml.čierne korenie, cukor ( sladidlo ), estragón, pažitka, cibuľa, horčica alebo majonéza. Recepty z knihy: Šaláty a jedlá zo zeleniny.

Uhorkový šalát

     uhorky - 600g,ocot - 2 lyžice,cukor - 15g,soľ,korenie,voda,( cesnak, chren,smotana,kôpor ),

 Uhorky umyjeme a postrúhame na tenké kolieska, osolíme,okoreníme, osladíme a okyslí-me zriedeným octom.Na obohatenie chuťi môžme pridať cesnak, štipku sladkej mletej pa-priky,chren alebo lyžičku horčice.Taktiež môžme pridať kelímok kyslej smotany.Záleží od chuti, alebo od jedla ku ktorému uhorky podávame.Recept : Šaláty a jedlá zo zeleniny.

Stupavský miešaný šalát    

     hlávková kapusta - 500g,paprika - 120g,paradajka - 120g, cibuľa - 120g, uhorka - 120g, šanpiňóny - 400g,kyslá smotana - 1ks,tvrdý syr - 120g

 Kapustu,cibuľu,šanpiňóny a papriku nakrájame na drobné slýžiky, rajčiny na kocky, po-solíme a necháme 10 minút postáť. Po 10 minútach nastrúhame syr na hrubšie slýžiky a premiešame s kyslou smotanou.

Pikantný kapustový šalát.[ nakladaný ]

     kapusta - 2 kg,cibuľa - 0,6 kg,cukor - 6 lyžíc,deko ( nakladač ) - 1 sáčok,feferónky - 3 až 4 ks, olej - 2-3 lyžice,ocot - 4 dcl,soľ.

Kapustu a cibuľu porežeme na tenké slýžiky. Medzitým zvaríme liter vody a 2/3 sáčku nakladača deko, cukor, soľ, feferóny, olej a ocot. Nálevom zalejeme kapustu a cibuľu. Necháme hodinu odležať a prebytočnú vodu zlejeme. Ak sa rozhodneme šalát odložiť na zimu,stačí ho natlačiť do pohárov,zaliať horúcim nálevom. Originálny recept : babka „Jožka“®

Miešaný šalát

     uhorka - 200 g,paprika - 200 g,rajčina - 200 g,cibuľa - 100 g,soľ,cukor, ocot,olej.

Zeleninu nakrájame a premiešame.Osolíme a pokapkáme olejom.Zalejeme nálevom a môžme podá-vať.Nálevy na šaláty môžme ľubovolne meniť,podľa chuťi.Recept : Šaláty a jedlá zo zeleniny.

Cestovinovo – rajčinový šalát

     špirálky - 500 g,rajčiny - 5 až 8 ks,cesnak - jednu hlavičku olej,tvrdý syr,bazalku,soľ.

Rajčiny pokrájame na kocky,pridáme pretlačený cesnak,olej, nastrúhame tvrdý syr,bazal-ku a soľ.Špirálky uvaríme,ale nepreplachujeme. Horúce pridáme k ochuteným rajčinám. Recept: Zdenka Sládeková

Letný šalát Mechouia.

     paprika – 2 – 3 ks,paradajky – 3 – 4 ks,cibuľa – 1 ks,tuniak – 1 konzerva,sardinky – 1 kon-zerva,vajíčka – 2 ks, olivy, kapari, olivový olej

Z tuniaka a sardiniek zlejeme olej a naporcujeme na stredne velkú misku.Rajčiny a papri-ky pokrájame na väčšie kúsky.Nimi obložíme tuniaka a sardinky.Uvarené vajíčka pokrá-jame a pridáme k šalátu aj s olivami.Ozdobíme cibuľou a na záver pokvapkáme olejom.   Recept : Šaláty a jedlá zo zeleniny

Cestovinový šalát 1.

     špirálky,alebo kolienka - 50 - 60g  ( na jednu porciu ),mrazená zelenina ( najvhodnejšia Mexická zmes ) - sáčok na 3 až 4 porcie, hlávková kapusta, cibuľa, soľ,olej - 2 až 3 lyžice kyslá smotana,vajce,( šanpiňóny,olivy )

  Špirálky uvaríme v slanej vode,precedíme a pokapeme olejom.Medzitým na panvici po-dusíme do polomäkka zeleninovú zmes.Kapustu a cibuľu pokrájame na drobné slýžiky, premiešame z vychladenou zeleninou a špirálkami,vhodné je pidať podľa chuťi šanpiňóny a olivy.Celú zmes zalejeme smotanou, premiešame a necháme odstáť v chladničke asi pól hodiny.Servírujeme na malé tanieriky.Na vrch priložíme prekrojené na tvrdo uvarené vajce. Recept : Viola Schronková

Zemiakový šalát.

     zemiaky - 300g,cibuľa - 20g,čierne mleté korenie,ocot,soľ

Zemiaky v šupke uvaríme v slanej vode. Po vychladení zemiaky ošúpeme a pokrájame na kolieska. Mädzitým pokrájame cibuľu na polovičné kolieska a zabaríme ju primeraným množstvom vody.Dochutíme soľou a octom.Horúci nálev premiešame so zemiakmi a dochutíme korením. Šalát môžme prichutiť aj uhorkami a uhorkovou vodou.Recept: Vlasta Bucherová 

 

 

Paprikový pikant.

paprika ( kápia ) – 2 kg, paradajky – 2 kg, cibuľa – 2 kg, feferónky - podľa chuti, olej – 2 dcl, ocot – 2 dcl, voda – 2 dcl, cukor – 20 dkg, deko ( nakladač ) 1 1/2  sáčku

Papriku a paradajky pokrájame na drobné kúsky,cibuľu na kolieska,alebo zomelieme na mlynčeku na mäso.Pridáme feferónky,olej,ocot,vodu a necháme zovrieť.Po 15 min. prie-merného varu pridáme deko,cukor a poprípade opäť podlejeme vodou.Zmes varíme ďalších 20 až 30 minút.Po dôkladnom prevarení zmes odstavýme na 10 min. a mierne vychladenú vymixujeme na vláčny pikant.( poprípade dochutíme horčicou ) Naplníme do flaštičiek a vysterilizujeme.  Recept: babka Jožka

Motýlkový šalát.

     cestovyna( motýlky ) - jeden sáčok,maslo - 1/8,smotana - 1 ks,šunkový salám - 15 dkg, šampiňóny - 1 konzerva, hrach - 400 g, bazalka, sol

Cestovinu uvaríme v slanej vode,precedíme a necháme vychladiť.Maslo rozpustíme na panvičke a pridáme salám,šampiňóny a hrach.Zalejeme šľahačkou a mierne orestujeme. Zmes máličko zhustne.Do takto pripravenej zmesi primiešame cestovinu a podľa chuti prisolíme a ozdobíme bazalkou.Recept: Jana Predajňová 

Šalát „2001“ ®

   Uvarenú a vychladenú fazuľu (500 g ) zmiešame s drobno pokrájanou cibuľou (120 g ), tvrdým syrom ( 100 g ), šunkou ( 250 g ),kukuričkou ( 320 g ),šanpiňónmi ( 420 g ) Okoreníme,osolíme, pokapkáme sojovou omáčkou.Primiešame 1 kelímok Tatárskej omáčky [ light ] a 2 ks kyslej smotany. Recept: Vlasta,Vlasto a Filip

Cestovinovo zeleninový šalát ll.

     cestoviny ( špirálky )- 250 – 300 g, miešaná zelenia - 1sáčok mexická zmes = (350g kukurica,hrášok,kapia),šanpiňóny – 1 konzerva, šunka – 150 g (alebo 50 g sójového mäsa ),cibuľa – 2  ks, olej – 2-3 PL, pažitka, soľ, korenie, (sojové mäso priprávíme podľa návodu na obale )

 Cestoviny vyvaríme v slanej vode, alebo v bujóne,precedíme,prepláchneme teplou vodou a pokapeme olejom. Na panvičku si dáme olej a cibuľu.Až je tuk v cibuli zbavený vody,pri-dáme na drobno pokrájanú šunku.Po 2 až 3 minutách začne chytať farbu a vtedy pridáme šanpiňóny.Po odparení prebytočnej vody so šanpiňónov pridáme mrazenú mexickú zmes, soľ,korenie a restujeme do polomäkka. Zhruba 6 až 7 minút. Hotovú zeleninu zmiešame s cestovinou,posypeme pažitkou, alebo premiešame s kyslou smotanou.Vhodný je aj strú-haný syr,tatárka, atď.Ak miesto šunky použijeme sójové mäso,vmiešame ho až do uduse-nej zeleniny. Upravený recept : Vlasto Bucher ®

Moravský bramborový salát.

     zemiaky - 10 až 12ks,cibuľa - 2ks,slanina - 150g,olej - 2 lyžice,ocot - 1 až 2 lyžice,soľ, rasca,čier.korenie

 Umyté zemiaky varíme asi 20 minút v slanej vode.Scedíme a necháme krátko odpariť. Ešte teplé ošúpeme a nakrájame na plátky.Cibuľu ošúpeme a posekáme na drobné kocky. Slaninu taktiež porežeme na drobné kocky a prudko opečieme na oleji.Zemiakové plátky zasypeme cibuľou, okoreníme,jemne prichutíme ml.rascou, octom a zalejeme olejom so sla-ninou.Šalát necháme krátko rozležať a podávame so sekanou, alebo aj s volským okom.

Časopis „Nejlepší recepty“

Pestrý cestovinový šalát.

     cestovina ( mušličky ) – 200 g,kukurica - 1 konzerva ( hrášok ),vajcia - 2 ks, šunka - 100 g uhorky - 1 flaša, redkvička - 1 zväzok ( 1 stredne veľká cibuľa ), kyslá smotana - 1 ks, olej - 1 až 2 lyžice, majonéza - 2 lyžice,citrón, soľ, č.ml.korenie,  pažitka

   Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve vody,precedíme,prepláchneme pokapeme olejom.Súčastne si dáme variť vajcia.Aby boly na tvrdo a boly bezpečné doporučujem 20 minút,nie moc prudkého varu.Medzitým si pokrájama na drobné slýžiky šunku.Uhorky,redkvičky a vajcia pokrájame na drobné kocky.Všetko vložíme do dostatočne veľkej mysi.Pridáme kukuričku,smotanu, majonézu,korenie,pár lyžíc uhorkového nálevu, poka-peme citrónom a posypeme na drobno nasekanou pažitkou.Dôkladne premiešame a dáme odstáť do chladničky. Časopis „Nelepší recepty“

Syrová nátierka s bazalkou

     100 g taveného syra, 100 g nastrúhaného eidamského syra, 100 g rastlinného nátierkového masla, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice jogurtu, nadrobno nasekaná bazalka, 1 šalátová uhorka, soľ.

Do pripravenej misky na vymiešanie nátierky dáme rozotretý tavený syr, nastrúhanú eidamskú tehlu, maslo, rozotretý cesnak, jogurt, soľ a nadrobno posekanú bazalku. Všetky suroviny zľahka premiešame na hladkú nátierku.

     Natierame na chlieb alebo pečivo. Výborne chutí aj na opražených plátkoch sendviča. Pred podávaním ozdobíme a zároveň dochutíme plátkami šalátovej uhorky.

Syrová nátierka s cesnakom

     200 g tvrdého nastrúhaného syra, 100 g taveného syra, 100 g ochutenej majonézy, 4 lyžice jogurtu, 6 strúčikov cesnaku, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Do vhodnej nádoby dáme nastrúhaný tvrdý syr, rozotretý tavený syr, ochutenú majonézu, jogurt, rozotretý cesnak, trochu mletého čierneho korenia a podľa chuti soľ. Dôkladne premiešame na hladkú nátierku.

Natierame na chlieb, pečivo alebo sendvič. Pred podávaním posypeme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Je vhodná aj na natieranie chuťoviek.

Syrová nátierka s feferónkou

     1 syrokrém, 100 g šunkovej salámy, 4 lyžice ochutenej majonézy, 4 natvrdo uvarené žĺtky, 1 feferónka, 100 g rastlinného nátierkového masla, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.

Do misky dáme rozotretý syrokrém, maslo, majonézu, vidličkou rozotreté žĺtky, nadrobno nasekanú (alebo na mäsovom mlynčeku pomletú) šunkovú salámu, jemne nakrájanú feferónku a podľa chuti soľ. Z takto pripravených surovín vymiešame nátierku.

Je to trocha ostrejšia nátierka, vhodná na hrianky alebo sendviče, ale aj na chuťovky. Nátierku pred podávaním posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Syrová nátierka s mladou cibuľkou

     100 g tvrdého syra vhodného na strúhanie, 100 g rastlinného nátierkového masla, 4 lyžice ochutenej majonézy, 4 lyžice bieleho jogurtu, 5 mladých cibuliek s vňaťou, cukor, šťava z citróna, soľ.

Do misky dáme nastrúhaný tvrdý syr, umyté a nadrobno nasekané mladé cibuľky aj so zelenou vňaťou, maslo, majonézu, jogurt a soľ podľa chuti. Všetko dobre vymiešame a pridáme cukor a trošku citrónovej šťavy. Ešte raz premiešame.

Nátierku natierame na chlieb alebo pečivo. Výborne chutí aj na sendviči opečenom nasucho.

Syrová nátierka s paradajkami

     100 g ľahko rozotierateľného smotanového syra, 3 natvrdo uvarené žĺtky, 100 ml šľahačky, 3 paradajky, 3 sladkokyslé uhorky, 1 lyžica kečupu, 100 g rastlinného nátierkového masla, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.

V pripravenej miske na vymiešanie nátierky zmiešame spolu ľahko rozotierateľný smotanový syr s rastlinným nátierkovým maslom, s vidličkou rozotretými žĺtkami a so šľahačkou. Do tohto základu zľahka vmiešame sparené, šupky zbavené a nadrobno nakrájané paradajky, na hrubom strúhadle nastrúhané uhorky, kečup a soľ.

Nátierku natierame na chlieb, pečivo, sendvič, ale môžeme použiť aj na krekry. Pred podávaním posypeme nadrobno nakrájanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Syrová nátierka s reďkovkou I.

     1 ľahko rozotierateľný syr, 4 lyžice tatárskej omáčky, 15 reďkoviek, 100 g rastlinného nátierkového masla, nadrobno nasekaná petržlenová vňať, soľ.

V miske na prípravu nátierky zmiešame spolu na hladký základ maslo a tatársku omáčku. Do takto pripraveného základu vmiešame umyté a jemne nastrúhané reďkovky a soľ podľa chuti. Ešte raz premiešame.

Natierame na chlieb, pečivo alebo hrianky

Syrová nátierka s reďkovkou II.

     1 škatuľka syrokrému, 50 g diétnej salámy, 4 lyžice ochutenej majonézy, 1 zväzok reďkoviek, 2 malé cibuľky s vňaťou, 100 g rastlinného nátierkového masla, mleté čierne korenie, soľ.

Najskôr si pripravíme základ nátierky zmiešaním syrokrému, masla, majonézy a na mäsovom mlynčeku pomletej diétnej salámy. Potom zľahka vmiešame umyté a nastrúhané reďkovky, nadrobno nakrájanú mladú cibuľku aj s vňaťou, soľ a čierne korenie.

Nátierku natierame na plátky sendviča alebo hrianky opražené nasucho.

Syrová nátierka s vajcami I.

     100 g tvrdého syra na strúhanie, 2 vajcia uvarené natvrdo, 2 lyžice kečupu, 2 lyžice ochutenej smotany, 100 g rastlinného nátierkového masla, rastlinný olej, sladká mletá červená paprika, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.

Do misky na prípravu nátierky dáme tvrdý nastrúhaný syr, maslo, nastrúhané vajcia uvarené natvrdo, kečup, trochu mletej papriky, pár kvapiek rastlinného oleja, smotanu a soľ podľa chuti. Všetko zľahka premiešame na hladkú nátierku.

Nátierku natierame na chlieb, pečivo, sendviče alebo hrianky opražené nasucho. Pred podávaním dochutíme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Syrová nátierka s vajcami II.

     3 vajcia, 250 g tvrdého syra, 200 ml hustej sladkej smotany, 1 čajová lyžička horčice, kečup, zelená petržlenová vňať, soľ.

Vajcia uvaríme natvrdo a olúpeme. Bielky nasekáme, žĺtky vymiešame so smotanou, s horčicou, kečupom a so soľou. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, nastrúhaný syr a nasekané bielky. Všetko spolu premiešame.

Nátierku podávame na plátkoch šunky alebo tvrdého syra.

Syrová nátierka so salámou I.

     100 g syrokrému, 100 g suchej salámy, 1 lyžička horčice, 2 sladkokyslé uhorky, 100 g rastlinného nátierkového masla, nadrobno nasekaná pažítka, soľ.

Zo syrokrému, masla, na kocky nakrájanej suchej salámy, horčice, uhoriek a soli podľa chuti v mixéri vymixujeme hladkú nátierku.

Nátierku natierame na opražený sendvič alebo čierny chlieb. Pred podávaním posypeme nadrobno nasekanou pažítkou.

Syrová nátierka so salámou II.

     100 g syrokrému, 150 g šunkovej salámy, 4 čajové lyžičky tatárskej omáčky, 4 čajové lyžičky jogurtu, 100 g rastlinného nátierkového masla, 1 zeleninová paprika, 1 nastrúhaná cibuľa, nadrobno nasekaná petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Do mixéra dáme syrokrém, maslo, na kocky nakrájanú salámu, tatársku omáčku, jogurt, cibuľu, umytú papriku zbavenú jadrovníka a nakrájanú na menšie kusy, soľ a korenie podľa chuti. Z takto pripravených surovín vymixujeme nátierku.

Nátierku natierame na chlieb, pečivo alebo hrianky opražené nasucho. Pred podávaním posypeme sekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Syrovo - tvarohová pena

     100 g tvarohu, 100 g mäkkého taveného syra, 200 ml hustej smotany, 100 g masla, 1 menšia cibuľa, mletá rasca, pol čajovej lyžičky mletej červenej papriky.

Maslo vyšľaháme do peny a postupne pridáme mletú červenú papriku, mletú rascu, tvaroh a mäkký tavený syr.

                Pridáme očistenú a nadrobno nasekanú cibuľu, smotanu a všetko vyšľaháme do peny. Podľa chuti môžeme pridať trochu nastrúhaného chrenu alebo kapiu.

Šunková pena

     200 g šunky, 100 ml hustej smotany, 150 g masla, chren, mleté čierne korenie, soľ.

Šunku pomelieme. Maslo vymiešame do peny a pomaly pridávame pomletú šunku, smotanu a nastrúhaný chren. Všetko osolíme, okoreníme a vyšľaháme do peny.

Syrovo - tvarohová nátierka

     125 g mäkkého tvarohu, 3 lyžice jogurtu, 125 g nízkotučného syra, 10 g rastlinného nátierkového masla, sladká mletá červená paprika, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.

Do misky vložíme rozotretý mäkký tvaroh, nátierkové maslo, jogurt, syr, soľ podľa potreby a trochu sladkej mletej červenej papriky. Takto pripravené suroviny rozotrieme na jemnú nátierku.

Nátierkou natierame čierny chlieb, pečivo alebo hrianky. Pred podávaním posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Tvarohová nátierka s cesnakom I.

     250 g mäkkého tvarohu, 2 lyžice hustej smotany (alebo jogurtu), 2 lyžice rastlinného nátierkového masla, 4 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekaná pažítka, soľ.

Do misky dáme mäkký tvaroh, hustú smotanu, nátierkové maslo, rozotretý cesnak a soľ podľa chuti. Všetko spolu dobre vymiešame na hladkú nátierku.

Nátierku natierame na hrianky, chlieb alebo pečivo. Pred podávaním posypeme nadrobno nasekanou pažítkou.

Tvarohová nátierka s cesnakom II.

     250 g tvarohu, 200 ml mlieka (alebo bieleho jogurtu), 3 strúčiky cesnaku, pažítka, koriander, soľ.

Tvaroh vymiešame s mliekom a cesnakom rozotretým so soľou. Pridáme pažítku, koriander a všetko spolu dobre vymiešame.